STOP στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του στοιχήματος

STOP στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του στοιχήματος

72
0
Share
Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον χώρο του στοιχήματος καθώς έχει αρχίσει μια νέα προσπάθεια με σκοπό να μπει ένας φραγμός στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω των κερδών των τυχερών παιχνιδιών.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) παρουσίασε το νέο κανονιστικό πλαίσιο προληπτικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Αυτό το πλαίσιο καταρτήθηκε βάσει και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς.
Το φαινόμενο του ξεπλύματος είχε διογκωθεί το τελευταίο διάστημα κυρίως μέσω των τυχερών δελτίων του ΟΠΑΠ. Η λογική του ήταν απλή:
Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ο Χ που θέλει να νομιμοποιήσει 100 χιλιάρικα. Για να το κάνει αυτό, απλά έπρεπε να συγκεντρώσει κερδισμένα στοιχήματα ανάλογου ύψους. Προκειμένου να το πετύχει, υπήρχαν αρκετοί τρόποι. Ο δημοφιλέστερος και πιο αποδοτικός  ήταν να έρθει σε επικοινωνία με κάποιους ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ. Αυτοί με την σειρά τους τον προμήθευαν με αποδείξεις κερδισμένων δελτίων από άλλους παίκτες έναντι αντιτίμου φυσικά! Έτσι, ο Χ θα μπορούσε να πάει στην τράπεζα, να καταθέσει τα 100 χιλιάρικα σε έναν προσωπικό του λογαριασμό και να είναι καλυμμένος σε περίπτωση ελέγχου. Όταν η Εφορία ή οποιοσδήποτε άλλος ελεγκτικός μηχανισμός του ζητούσε να δικαιολογήσει την προέλευση αυτών των χρημάτων, τότε ο Χ απλά προσκόμιζε τις αποδείξεις τον κερδισμένων στοιχημάτων. Έτσι, ξαφνικά είχε νόμιμα 100 χιλιάρικα στην τράπεζα που μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια!!
Φυσικά σε όλα αυτά παίζουν σημαντικότατο ρόλο και οι πράκτορες! Όταν κάποιος πηγαίνει να εξαργυρώσει ένα κερδισμένο δελτίο αυτοί οφείλουν να του δώσουν μαζί με τα χρήματα και την απόδειξη του δελτίου. Αυτοί, τεχνηέντως, έδιναν τα χρήματα αλλά ως εκ θαύματος «ξέχναγαν» να δώσουν και την απόδειξη. Έτσι σιγά, σιγά μάζευαν αρκετές αποδείξεις και όταν συγκεντρωνόταν ένα ικανοποιητικό ποσό, τότε τις αντάλλασαν έναντι χρηματικής αμοιβής με τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο.
Αυτή η πρακτική είναι γνωστή εδώ και καιρό, τόσο στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών όσο και στην ηγεσία του ΣΔΟΕ. Σε συνεργασία λοιπόν με την ΕΕΕΠ άρχισαν τις επαφές με τον ΟΠΑΠ προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο. Οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν από τότε που άλλαξε η διοίκηση στην ελληνική εταιρία στοιχήματος.
Μετά τη μεταβίβαση του 33% της εταιρείας στην Emma Delta, το νέο αφεντικό του ΟΠΑΠ έγινε ο Τσέχος manager, Καμίλ Ζίγκλερ, ενώ αντιπρόεδρος ανέλαβε ο Σπύρος Φωκάς, το «δεξί χέρι» του Δημήτρη Μελισσανίδη. O Ζίγκλερ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου καθώς η πορεία του στον χώρο τον έκανε ιδανικό για την θέση. 0 51 χρόνος Τσέχος είναι άριστος γνώστης του κλάδου και θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του επίσης Τσέχου δισεκατομμυριούχου Γίρι Σμετς, μεγαλομετόχου της Emma Capital Limited και της Emma Delta. Εχει πλούσια πείρα στον τραπεζικό και τον χρηματοοικονομικό χώρο, έχοντας περάσει -μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμες θέσεις στη Raiffeisen Bank, στην AAA Auto, αλλά και στο γνωστό πλέον στην Ελλάδα fund PPF, του οποίου έχει διατελέσει Director of Finance. Πείρα όμως έχει και στον χώρο του gaming καθώς όταν τα funds KKCG και PPF απέκτησαν τον ΟΠΑΠ της Τσεχίας, τη Sazka SA, ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ως σήμερα, παρότι το KKCG εξαγόρασε πλήρως το μερίδιο του PPF.
Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο νέο κανονιστικό πλαίσιο για το οποίο η ΕΕΕΠ εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:
Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΥΧΕΡΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

 

 

 

Η ΕΕΕΠ, με την ιδιότητά της ως αρμόδιας Αρχής του ν. 3691/2008 για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, εξέδωσε σχετικό Κανονισμό, με βάση τον οποίο καμία βεβαίωση κέρδους δεν επιτρέπεται να χορηγείται για τα παιχνίδια στα πρακτορεία, παρά μόνο όταν ο παίκτης ονομαστικοποιηθεί και πληρωθεί μέσω τραπέζης, ενώ για ποσά κάτω των 200 ευρώ δεν χορηγείται βεβαίωση κέρδους.
Σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των κερδισμένων δελτίων των πρακτορείων (άνω του 90%) ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Έτσι, καθίσταται πλέον αδύνατη η χρήση κερδισμένων δελτίων από τρίτους, που τα χρησιμοποιούσαν προκειμένου να αποκτήσουν βεβαιώσεις κέρδους, ώστε να νομιμοποιήσουν μαύρο χρήμα.
Ο Κανονισμός αφορά όλους τους παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, εκτός των καζίνων για τα οποία θα εκδοθεί ξεχωριστή απόφαση.
Ειδικότερα, με βάση τον συγκεκριμένο Κανονισμό, οι πάροχοι υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών οφείλουν:
 Να ορίσουν Υπεύθυνο Συμμόρφωσης, ο οποίος θα έχει την ευθύνη τήρησης των υποχρεώσεων
εφαρμογής των διατάξεων του νόμου και του Κανονισμού και θα αναφέρεται στην ΕΕΕΠ και στην
Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων.
 Να εντοπίζουν και να αναφέρουν αμέσως ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές, δηλαδή συναλλαγές
των παικτών που μπορεί να υποκρύπτουν διάπραξη ή απόπειρα διάπραξης των αδικημάτων, που
προβλέπει ο νόμος σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος.
 Να πιστοποιούν και να επαληθεύουν την ταυτότητα του παίκτη για τα τυχερά παιχνίδια που
παίζονται με ατομική κάρτα παίκτη ή μέσω ηλεκτρονικού λογαριασμού.
 Να πληρώνουν τους παίκτες που παίζουν στα πρακτορεία ως εξής:
  •  Για μικτά κέρδη πάνω από 800 ευρώ ανά δελτίο, υποχρεωτικά μέσω τραπέζης, μετά απόπιστοποίηση της ταυτότητας του παίκτη.
  •  Για κέρδη από 200 έως 800 ευρώ ανά δελτίο, μέσω τραπέζης και μετά από πιστοποίηση της ταυτότητας του παίκτη, εφόσον αυτός το ζητήσει με αίτησή του.
  •  Για κέρδη κάτω των 200 ευρώ, ανά δελτίο, μέσω των πρακτορείων.

 Να χορηγούν βεβαιώσεις κέρδους, μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους και μόνο εφόσον ο παίκτης έχει πληρωθεί επώνυμα μέσω τραπέζης. Για μικτά κέρδη κάτω των 200 ευρώ, ανά δελτίο, δεν

χορηγείται βεβαίωση κέρδους.
 Να ελέγχουν την ποινική κατάσταση του προσωπικού τους, ως προς ορισμένα αδικήματα που
περιγράφει ο νόμος.
Για κάθε παράβαση του νόμου και του Κανονισμού η ΕΕΕΠ επιβάλλει:
 Πρόστιμο σε βάρος του νομικού προσώπου από 10.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ και σε περίπτωση
υποτροπής 50.000 μέχρι 2.000.000 ευρώ.
 Πρόστιμο σε βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου, του διευθύνοντος συμβούλου, των
διευθυντικών στελεχών ή άλλων υπαλλήλων του νομικού προσώπου, που είναι υπεύθυνοι για την
τέλεση των παραβάσεων ή που άσκησαν ανεπαρκή έλεγχο ή εποπτεία για την ορθή εφαρμογή των
διατάξεων του νόμου και του Κανονισμού από 5.000 μέχρι 50.000 ευρώ και σε περίπτωση
υποτροπής από 10.000 μέχρι εκατό χιλιάδες 100.000 ευρώ.
 Απομάκρυνση των παραπάνω προσώπων από τη θέση τους, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο και
απαγόρευση ανάληψης άλλης αντίστοιχης θέσης.
 Απαγόρευση της άσκησης ορισμένων δραστηριοτήτων του νομικού προσώπου.
 Σε περίπτωση σοβαρών ή επανειλημμένων παραβάσεων, είτε οριστική ή προσωρινή ανάκληση ή
είτε αναστολή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της άδειας λειτουργίας του νομικού προσώπου.
Ο Κανονισμός συντάχθηκε με βάση τις κείμενες διατάξεις, το περιεχόμενο των Οδηγιών της Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος. Από την συγκριτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι αποτελεί έναν από τους αυστηρότερους
Κανονισμούς μεταξύ των κρατών –μελών της Ε.Ε.
Ο Κανονισμός τίθεται σε ισχύ την 1/1/2015.
Πληροφορίες: Δημήτριος Μαχαιρίδης
Γραφείο Επικοινωνίας, Τ: 211-1075121 & 6938417819
Twitter: @HGCommission

 

Share
Προηγούμενο άρθρο7 επιλογές από 1.22 έως 5.20 !
Επόμενο άρθρο4 σημεία για το Champions League
Η συντακτική ομάδα του rebetition.gr σας φέρνει ειδήσεις από τον χώρο του στοιχήματος, νέα της αγοράς, αλλαγές στις αποδόσεις, χρήσιμα έγγραφα, εργαλεία στοιχήματος αλλά και ενδιαφέροντα video ποδοσφαίρου και αιθέριων υπάρξεων

Γράψτε ένα σχόλιο